De Raad voor Cultuur is het wettelijke adviesorgaan van de regering en het parlement op het terrein van kunst, cultuur en media. De raad is onafhankelijk en adviseert, gevraagd en ongevraagd, over actuele beleidskwesties en subsidieaanvragen.

Nieuws

 • Raad adviseert over toekomst publieke omroep

  Staatssecretaris Sander Dekker (Media) laat een toekomstverkenning naar het publieke mediabestel uitvoeren door de Raad voor Cultuur. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris wil van de raad onder meer weten hoe het onderscheidende karakter van de publieke omroep kan worden gewaarborgd en op welke manier de publieke omroep speciale aandacht kan besteden aan culturele en levensbeschouwelijke programma’s. De raad gaat verder ook onderzoeken hoe de publieke omroep moet omgaan met nieuwe media en mobiele diensten en hoe de onafhankelijkheid ten opzicht van de overheid kan worden gegarandeerd.

  Verder lezen ›

 • Nederlandse cultuur prominenter op Franse podia

  De Nederlandse ambassade in Parijs gaat een sleutelrol spelen in de vormgeving van de culturele relaties met Frankrijk. Omdat de subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het Institut Néerlandais wordt stopgezet, neemt de ambassade deze rol van het instituut over. In zijn advies aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken schrijft de Raad voor Cultuur dat de ambassade zich vooral moet inspannen om Nederlandse kunstenaars en culturele instellingen toegang te verlenen tot Franse podia die ertoe doen. 

  Verder lezen ›

 • Nieuw in 2013: Domeincommissies en kring van adviseurs

  De Raad voor Cultuur wil adviezen maken met visie en durf; adviezen die een verschil maken en bijdragen aan een rijk cultureel leven. Ook wil de raad zijn subsidieadvisering in het kader van de culturele basisinfrastructuur en zijn uitvoeringsadvisering zorgvuldig en met kennis van zaken blijven uitvoeren. Omdat de raad te maken heeft met forse kortingen op zijn budget, heeft hij gezocht naar een flexibeler en doelmatiger werkwijze.

  Verder lezen ›