De Raad voor Cultuur is het wettelijke adviesorgaan van de regering en het parlement op het terrein van kunst, cultuur en media. De raad is onafhankelijk en adviseert, gevraagd en ongevraagd, over actuele beleidskwesties en subsidieaanvragen.

Koen van Dijk

Koen van Dijk is schrijver en regisseur van muziektheater. Hij schreef het script en de originele Nederlandse teksten van ‘Cyrano de musical’ (geproduceerd in Nederland, België, Duitsland, de VS en Japan). Voor de Broadway-productie (1993) ontving hij twee Tony nominaties; in de categorieën Best Book en Best Original Score. Samen met componist Ad van Dijk schreef hij ook ‘Joe’ (1997) en ‘Rex’ (2001).

Koen van Dijk regisseerde o.a. ‘Fame’ (1999), ‘Cyrano’ (Tokio, 2000), ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer’ (2003), ‘Into the Woods’ (2007). Hij was medeoprichter en artistiek directeur van theater M-Lab, laboratorium voor muziektheater, en werkt nu voor Zonnehuis Muziektheater.
Hij vertaalde meer dan 20 musicals, met name het werk van Stephen Sondheim: ‘Sweeney Todd’, ‘Into the Woods’, ‘West Side Story’, ‘Company’, ‘Sunday in the Park with George’, en daarnaast vele losse songs.

Speciale vermelding verdienen de voorstelling over Nelson Mandela ‘Amandla! Mandela’ (2009 en 2016; tekst en regie) en ‘Sunday in the Park with George’ (2010; vertaling en regie) waarvoor M-Lab de Prijs van de Nederlandse Theaterkritiek kreeg.